Erkeklerde HPV
Erkeklerde HPV

Erkeklerde HPV

HPV (insan papilloma virüsü), hem erkeklerde hem de kadınlarda bir dizi farklı kansere ve genital siğillere neden olabilen bir virüstür. HPV cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur - bu nedenle vajinal, anal veya oral seks yoluyla yayılabilir. Bazı durumlarda HPV, tipik olarak cinsel ilişki sırasında uzun süreli cilt-cilt temasla da yayılabilir. Bu cinsel ilişki sırasında olabilir ama daha sıradan durumlarda da olabilir; yani birinin elinde siğil varsa virüs başka bir kişinin cildine bulaşabilir. Enfekte bir annenin doğum sırasında HPV enfeksiyonunu çocuklarına bulaştırması da mümkündür.

Erkeklere HPV bulaşma olasılığı nedir?

Cinsel olarak aktif olan herkesin % 80’i hayatlarının bir noktasında HPV ile enfekte olacaktır. Fazla sayıda cinsel partnere sahip olmak, herhangi bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyonda olduğu gibi HPV bulaşma olasılığını da artırır. Ek olarak, bağışıklık sistemi zayıflamış erkekler (bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar kullananlar veya HIV gibi hastalıkları olanlar gibi) HPV ile enfekte olma ve daha fazla komplikasyon geliştirme riski altındadır.

Erkeklerde HPV belirtileri nelerdir?

HPV en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyon olsa da, çoğu hastada HPV enfeksiyonu semptom vermez, kendi kendine geçer ve herhangi bir sağlık sorununa yol açmaz. Olursa gözlenen ana semptom genital siğillerdir. Bu siğiller tek veya etkilenen bölgenin çevresinde küçük bir küme halinde görünebilir. Tedavi edilmedikleri takdirde boyut ve/veya sayı olarak büyümeleri mümkündür.

Ayrıca, kansere neden olduğu bilinen ve yüksek riskli olarak sınıflandırılan HPV tipleri vardır. Bu yüksek riskli HPV tiplerinden en sık gözlenenlere karşı geliştirilmiş HPV aşısı vardır. Genital siğillere neden olan HPV tipleri ise düşük riskli HPV tipleridir ve kansere dönüşmez. Bu siğiller penis, skrotum, anüs, ağız, boğaz ve dilde olabilir. Bu bölgelerde olağandışı cilt değişiklikleri, tümörler veya yaralar fark edilirse kontrol edilmesi ve test yapılması gerekir.

Erkeklerde HPV'nin riskleri ve komplikasyonları nelerdir?

HPV enfeksiyonlarının çoğu semptomlara neden olmaz ve tedavi olmaksızın geçer, ancak bazı yüksek riskli HPV türlerinin (tip 16 ve 18) erkeklerde aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi kansere neden olduğu bilinmektedir: penis, anal, rektal, baş ve boyun, Orofarenks (ağız, dil, boğaz ve bademcikler)

Anal kanserin belirtileri; anüsde kanama, kaşıntı ve ağrı, mukus, gaita alışkanlıklarının değişmesi.

Penis kanseri belirtileri; Dört hafta içinde geçmeyen kitle veya ağrı, peniste veya sünnet derisinin altında kızarıklık veya kanama, kokulu akıntı, Peniste/sünnet derisinde renk değişikliği, Penis/sünnet derisinin kalınlığının değişmesi

Baş/boyun kanseri belirtileri; boğazda ve çevresinde başlayan kanserler için gerçekten her şeyi kapsayan bir terimdir. Farinks, ses telleri, ağız, yemek borusu vb. kanserleri olabilir.

Erkeklerde HPV aynı zamanda erkek kısırlığına da bağlanmıştır. HPV ile enfekte spermin, sağlıklı sperme kıyasla hareketliliğinin azaldığı bulunmuştur.

HPV'den nasıl korunabilir?

Enfeksiyonu önlemek en iyi korumadır. HPV'nin kendisi için bir tedavi yoktur ama HPV semptomları tedavi edilebilir. Erkeklerin kendilerini HPV'den koruyabilmek için;

            HPV aşısı, kansere ve genital siğillere neden olabilen yüksek riskli HPV türlerine karşı korumanın en etkili yöntemidir. Aşı, HPV ile ilişkili siğillere ve kanserlere neden olan 9 HPV tipine (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58) karşı koruma sağlar.

            Güvenli seks yapmak; prezervatif kullanmak, size HPV bulaşma olasılığını azaltır. Ancak HPV ten tene temasla bulaşabildiği için prezervatif HPV'nin yayılmasını önlemede %100 etkili değildir.

HPV Tanı Testleri: HPV DNA’sını arayan PCR testleridir. Kadınlarda vajinal smearlerle patoloji değerlendirmeleri ve HPV taramaları yapılır. Ancak, HPV çok yaygın olmasına rağmen rutinde erkeklere HPV testleri ve taraması yapılmaz. Çoğu zaman sağlık sorunlarına yol açmadığı için test yapılmayan erkek ve kadınlar bulaştırmaya devam ederler. Bu nedenle cinsel olarak aktif, çok partnerli erkeklerde de tarama testleri yapılmalıdır.

HPV önleme neden daha çok kadınlara odaklanıyor?

HPV ve kadınlarda rahim ağzı kanserleri arasındaki bağlantı 1970'lerde ve 1980'lerde yapılan araştırmalarla gösterildi. O tarihlerde rahim ağzı kanseri dünyadaki en yaygın ikinci kanserdi (en yaygın meme kanseriydi) ve bu kadınların yaklaşık %50'si için ölümcüldü. Bu nedenle HPV aşısı, rahim ağzı kanseri olan kadınların sayısını azaltmaya odaklanılarak geliştirildi ve sonuç olarak aşı, başlangıçta yalnızca kadınlar üzerinde denendi. HPV kısa süre sonra vajinal ve vulvar kanserler gibi kadınlara özgü bir dizi kanserle ilişkilendirildi ve bu da kadınlar için geliştirilen aşıya daha fazla önem verilmesine neden oldu. HPV aşısı rutin olarak kadınlara uygulandı.

Erkeklerde HPV'nin etkilerine ilişkin çalışmalar daha sonra yapıldı ve HPV ile penis ve anal kanserler arasında bir bağlantı olduğu gösterildi. Devam eden araştırmalar erkeklerin de HPV aşısından fayda göreceğini gösterdi ve yakın zamanda 9-12 yaş arası hem erkek hem de kız çocuklarına HPV aşısının rutin olarak uygulanması gerektiği önerisi yapıldı.

Aşı doz önerileri

  • Aşı, kas içine yapılmaktadır. 9-14 yaş arasındaki 2 dozluk veya 3 dozluk bir program kullanılarak uygulanabilir.
  • İlk dozu 15. yaş gününden önce olan kişiler için 2 dozluk program önerilir. 2 dozluk seride, ikinci doz ilk dozdan 6-12 ay sonra verilmelidir (0, 6-12 aylık program).
  • 3 doz şeması için 0, 2 ay ve 6. ayda uygulanmalıdır. 15-45 yaş arası bireyler için aşı, 0, 2 ay ve 6 ayda 3 dozluk bir programla uygulanır.
  • Birinci ve ikinci doz arasındaki minimum aralık 5 aydır. Aşı programı kesintiye uğrarsa, aşı dozlarının tekrarlanmasına gerek yoktur (maksimum aralık yoktur).

DSÖ, Nisan 2022’de HPV için aşılama doz programlarını güncellemiş

  • 9-14 yaş arası için bir veya iki dozluk program,
  • 15-20 yaş arası için bir veya iki dozluk program,
  • 21 yaşından büyük kadınlar için 6 ay arayla iki doz önerisi yapılmıştır.
Her hakkı saklıdır © DÜZEN SAĞLIK GRUBU POLİKLİNİĞİ
Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Mah. 2400 Cad. No: 2 Çayyolu-Çankaya/ANKARA Tel: (0312) 240 02 22 Faks: (0312) 240 07 72